Homomannenkoor Shansons

Het koor Shansons bestaat uit 21 mannen uit de Achterhoek . Het koor is opgericht in maart 1999. Ze is ontstaan uit een initiatief van een paar mensen die wilden optreden tijdens de maandelijkse soosavonden die in Doetinchem werden gehouden door Stichting Homoseksualiteit Achterhoek, afgekort; de SHA, ziehier de eerste drie letters van de naam Shansons.


Het koor staat onder leiding van dirigent Harry Thissen, die in dit roze gezelschap een minderheidspositie inneemt als hé. Het klikt overigens prima al schudt hij geregeld zijn wijze grijze hoofd bij bepaalde taferelen tijdens de koorrepetitie.


Het koor oefent wekelijks in een zaal van molen de Kwaksmölle in Varsseveld. Het repertoire is heel gevarieerd. Nederlandstalige nummers worden afgewisseld door Duitse of Engelse. Soms a capella, vaak met muzikale ondersteuning. Tijdens optredens worden de muziekmappen niet gebruikt.

Een aantal keren per jaar wordt in de regio opgetreden. Daarbij krijgt het koor altijd lovende kritieken. Opzienbarend is het als een paar mannen als danspaar en walsje draaien, maar al gauw zwelt bij de toeschouwers het applaus aan, waarbij vaak de oudjes het hardst meeklappen.

Elk seizoen wordt afgesloten met een weekendje weg. Meestal naar een Nederlandse stad, maar ze zijn ook in België en Duitsland geweest. Meestal wordt geregeld dat in een grote kerk of kathedraal een paar passende liedjes gezongen mag worden. Steevast stuit het koor op straat op een bruidspaar dat die dag in het huwelijk treedt. Spontaan wordt dan het lied “plaisir d’ Amour” voor het paar gezongen, dat met een dankbaar applaus wordt beantwoord door de huwelijksgasten.

Een heel spektakel was het optreden tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Op een zondagochtend mocht het koor een optreden verzorgen bij de hoofdingang waarbij duizenden toeschouwers genoten van het optreden van Shansons. Tegelijkertijd werd het koor gevolgd door een cameraploeg van de VPRO dat de beelden ’s avonds uitzond tijdens de dagelijkse reportage over de Zwarte Cross. Het koor Shansons is dus een homomannenkoor in een onverwacht stukje Nederland zoals de slogan luidt waarmee de Achterhoek gepromoot wordt.

Voor meer informatie zie: www.shansons.nl